La Roche En Ardenne

De officiële naam voor de stad La Roche en Ardenne is La Roche-en-Ardenne. De stad is te vinden in de provincie Luxemburg in België en telt ruim 4.000 inwoners. Als je naar het aantal inwoners kijkt denk je al snel dat de stad niks voorstelt, maar het tegendeel is waar. La Roche en Ardenne is de perfecte stad als je activiteiten wilt ondernemen. Wij laten je graag kennis maken met deze stad die erg in trek is bij toeristen.

Reizen naar La Roche en Ardenne

La Roche en Ardenne is het beste te bereiken met de auto. Vanuit Amsterdam rij je in 3 uurtjes naar de stad toe. Maar ook vanuit het noorden is de stad prima bereikbaar. Kom je vanuit Groningen, dan doe je er een uurtje langer over, 4 uur. Als je geen auto hebt kun je met het openbaar vervoer naar La Roche-en-Ardenne. Er zijn twee mogelijkheden om naar de stad te reizen, via Brussel en via Luik.

Als je via Brussel reist, neem dan de trein naar Brussel-Aarlen/Luxemburg. Zodra je het station Marloie ziet stap je uit en neem je buslijn 15 naar La Roche. Reis je via Luik, neem dan de trein die op het traject Liège-Jemell rijdt. In Melreux stap je uit en vervolg je de reis met buslijn 13 naar La Roche.

Houd er wel rekening mee dat de reistijd met het openbaar vervoer een stuk langer is in vergelijking tot de auto. Dit komt door de verschillende wachttijden bij trein- en busstations. Als je meer wilt weten over de tarieven van het openbaar vervoer, dan kun je belgianrail.be kijken, de officiële website van de Belgische spoorwegen.

Uitvalsbasis

La Roche en Ardenne wordt door veel toeristen als uitvalsbasis gebruikt. Vanuit de stad kun je verschillende wandel- en mountainbikeroutes afleggen. Samen met je partner of gezin kun je zo de natuur intrekken en kennis maken met de prachtige Ardennen. Er zijn meerdere bedrijven die mountainbikes verhuren voor een scherpe prijs.

Voordat je vertrekt is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende routes die er zijn. Elke route kent een eigen kleur en afstand. Bedenk daarom van tevoren hoeveel kilometer je wilt afleggen, zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan. De kaart met verschillende routes is verkrijgbaar bij het VVV, in België aangeduid met het woord office du tourisme .

Omdat de stad aan de Ourthe ligt blijft het niet bij wandelen en mountainbiken alleen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om te gaan kajakken of kanovaren.

Kasteel ruïnes van La Roche

In de stad zelf valt ook genoeg te beleven. Er zijn tal van interessante bezienswaardigheden die je zeker een keer gezien moet hebben. De bekendste zijn de kasteel ruïnes van La Roche. Bewonder hier ruïnes uit de elfde eeuw en de eeuwen die daarop volgden. Het kasteel is vanaf de 11e eeuw steeds verder uitgebreid namelijk.

Plan een hele middag vrij voor je bezoek, want na het bekijken van de ruïnes valt er nog meer te beleven. Elke zomer vinden er shows en andere activiteiten plaats. Zo kun je onder andere genieten van een valkerijshow, mensen met kledij uit de middeleeuwen en workshops. Als je het kasteel wilt bezoeken kun je het bijna niet missen, het is al van heinde en ver te zien.

Mocht je met navigatie naar het kasteel willen rijden, gebruik dan het adres Rue du Vieux Château 4, La Roche-en-Ardenne.

Wildpark Gibier La Roche

Ben je een fan van wilde dieren, dan is het Wildpark Gibier La Roche een leuke plek om te bezoeken. Dit park ligt net buiten La Roche, slechts een paar kilometer van de stad verwijderd. In het park vind je vele Europese diersoorten , verspreid over maar liefst 10 hectare grond. Maak een wandeling door het park van 1,2 kilometer en maak kennis met de dieren die in de Ardennen voorkomen. Ook het voeren van de wolven is tegen extra betaling bij te wonen.

Op Wildpark Gibier La Roche kun je ook genieten van lekker eten en drinken, er zit namelijk een restaurant op het park gevestigd. De kinderen kunnen zich vermaken in de aanwezige speeltuin.

Parc Chlorophylle

Ook het Parc Chlorophylle vertelt je alles over het leven in het bos. In dit educatieve park kun je tijdens een wandeling kennis maken met de dieren, planten en bomen in de Ardennen. Naast het leerzame gedeelte is er ook aan de allerkleinsten gedacht. Verspreid over de route kom je speeltoestellen tegen zodat de kinderen zich lekker kunnen uitleven.

Het hoogtepunt van Parc Chlorophylle is de houten brug, je wandelt zo tussen de toppen van de verschillende bomen door als je deze brug betreed.

Slag om de Ardennen

Wellicht heb je weleens van de Slag om de Ardennen gehoord. Tijdens de gevechten die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden werd La Roche grotendeels verwoest. Naast de verwoestingen van de stad kwamen ook nog eens zo’n 100 mensen om het leven. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen is het oorlogsmuseum opgericht.

Het museum bestaat uit verschillende zalen, in elke zaal wordt een ander deel van de geschiedenis belicht. Vooral de wapenzaal is enorm interessant, hier kun je wapens bekijken die gebruikt zijn tijdens de Slag om de Ardennen.

Het Maalderij Museum

Als je geen genoeg kunt krijgen van musea dan kun je er in La Roche nog een bezoeken, het Maalderij Museum. Dit museum bevindt zich in een molen, die vroeger volop werkt gebruikt. Tot ongeveer 1960 werd de molen gebruikt voor de graanproductie. Tegenwoordig is de molen volledig omgebouwd tot museum.

Het museum vertelt je hoe het malen van graan in z’n werk gaat. Na je bezoek aan het museum kun je een hapje eten in het aangrenzende restaurant. Je kunt er zelfs voor kiezen om te overnachten in de buurt van het Maalderij Museum, er is namelijk ook een hotel gevestigd.