De Belgische Ardennen

Zit je na te denken over een bezoek aan de Belgische Ardennen? Het is de ideale vakantiebestemming als je niet ver wilt reizen en wilt genieten van de prachtige natuur. Het gebied bestaat voor een groot deel uit bos, met als hoogste punt de Signaal van Botrange. Dit punt vind je op 694 meter boven NAP.

De vele wandelroutes laten je kennis maken met dit prachtige gebied. Uiteraard is er voor iedere wandelaar een passende route te vinden. Zo kun je routes lopen van slechts één of twee kilometer, maar ook routes van 10, 15 of zelfs 20 kilometer. Naast wandelen is het gebied ook geschikt voor fietstochten.

Lukt het je niet om fietsen vanuit Nederland mee te nemen? Geen enkel probleem, er zijn in het gebied meerdere fietsverhuurbedrijven te vinden waar je fietsen kunt huren. Overigens zijn het niet alleen stadsfietsen die verhuurd worden, je kunt ook kiezen voor mountainbikes.

Vakantiehuis in de Ardennen

Overnachten in de Belgische Ardennen is geen enkel probleem want een vakantiehuis in de Ardennen is zo gevonden. Het maakt niet uit of je met z’n tweeën bent of met een groot gezin, iedereen kan een passend vakantiehuis vinden.

Denk goed na over je wensen en eisen als je op zoek gaat naar een passende accommodatie. Sommige vakantiehuizen beschikken over een bubbelbad, sauna en zwembad bijvoorbeeld. Over het algemeen betaal je meer naarmate het aantal faciliteiten toeneemt.

Ga je met een grote (vrienden)groep op vakantie naar de Ardennen, dan kan het voordeliger zijn om een groot vakantiehuis te huren in plaats van meerdere huisjes of hotelkamers.

Je vakantie vieren in de Ardennen

Tijdens je vakantie in de Ardennen kun je genoeg beleven. Het is niet alleen de natuur die de Ardennen bijzonder maakt, ook de vele stadjes en dorpjes zijn de moeite waard om te bezoeken. Een zo’n stad is La Roche en Ardenne, in de zomer kom je er tal van toeristen tegen. De stad is goed te vergelijken met het Nederlandse Valkenburg, ook een stad die erg in trek is bij toeristen.

In La Roche kom je tal van restaurants, cafés en kroegjes tegen waar je even lekker wat kunt drinken. Als het mooi weer is kun je plaatsnemen op één van de vele terrasjes die je tegenkomt. Vind je het interessant om oude ruïnes en gebouwen te bewonderen dan kun je het kasteel van La Roche bezoeken. Dit kasteel staat er al sinds de 11e eeuw en is toegankelijk voor publiek. Regelmatig vinden er verassende activiteiten in het kasteel plaats, waaronder valkerijshows, boogschutters en aarde workshops.

Een ander stadje dat interessant is om te bezoeken is Durbuy. In het stadje zijn nog veel huizen en gebouwen uit de middeleeuwen bewaard gebleven. Alleen al het bezichtigen van deze middeleeuwse gebouwen is al de moeite waard. Na het bezichtigen kun je even tot rust komen op één van de vele terrasjes of restaurants die in Durbuy te vinden zijn.

Belgische bieren

Ben je iemand die van Belgische bieren houdt? De Ardennen zijn de perfecte plek als je kennis wilt maken met de bereidingswijze van deze overheerlijke bieren.

In de Belgische Ardennen zijn diverse brouwerijen te vinden, de meeste daarvan zijn te bezoeken. Tijdens je bezoek kun je kiezen voor een rondleiding, je maakt dan kennis met de bereidingswijze van de bieren. Aansluitend kun je een proeverij doen, waarbij je onder andere blond, dubbel, tripel en bruin bier kunt proeven. Ontdek tijdens deze proeverij welk biertje je het lekkerst vindt.

Oorlogsmuseum bij Bastogne

Een interessante bezienswaardigheid is het oorlogsmuseum bij Bastogne. Zoals je wellicht wel weet is er in de Ardennen veel gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral in de winter van 1944 vonden er hevige gevechten plaats tussen de geallieerden en de nazi’s. Lange tijd leek het erop dat de geallieerden in Bastogne gingen verliezen. Door goed stand te houden en niet op te geven hebben ze uiteindelijk toch de overwinning behaald.

Opdat deze heftige periode uit de geschiedenis niet vergeten wordt, zijn er verschillende oorlogsmonumenten te vinden. Naast de vele monumenten is er ook een museum, het oorlogsmuseum bij Bastogne. In het museum kun je onder andere uniformen, munitie en wapens uit de oorlogstijd bewonderen. In 2011 heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden waarbij het museum in een modern jasje is gestoken, het is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je verblijf in de Ardennen.

Prachtige watervallen

Vergeet niet de watervallen van Coo te bezoeken. Je vindt hier de grootste en bekendste waterval van België. Deze is maar liefst 15 meter hoog en is sinds de 18e eeuw te bewonderen. Naast het bekijken van de waterval zijn er diverse andere activiteiten die je als toerist kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan kajakken, mini golven en karten. Er zit voor iedereen wel een passende activiteit bij!

Ben je met kinderen op vakantie in de Ardennen, dan is een bezoek aan Plopsa Coo zeker de moeite waard. Dit attractiepark kun je vinden aan de voet van de Coo en staat garant voor een geweldige dag vol plezier en belevenissen. Naast het grote wildpark en de diverse attracties kun je in het park ook een treintocht maken die maar liefst drie kwartier duurt.

Een bezoek aan Plopsa Coo is gratis, maar als je plaats wilt nemen in attracties heb je een all-in kaartje nodig. Met deze kaart kun je plaatsnemen in alle attracties die je in het park tegenkomt.

Grotten in de Belgische Ardennen

Naast de watervallen van Coo zijn ook de grotten in de Belgische Ardennen een belevenis op zich. Het gebied kent vele grotten, de belangrijkste zijn de grotten van Han, Remourchamps en Hotton. De rivier de Lesse heeft ervoor gezorgd dat de grotten zijn ontstaan. De kilometerlange gangen zijn enorm interessant, eeuwenlang stonden ze vol met water waardoor ze niet toegankelijk waren.

Samen met een gids kun je tegenwoordig door een deel van de gangen en “kamers” lopen. Maak kennis met de beeldschone stalagmieten en stalactieten die je diep onder de grond tegenkomt. Zorg er tijdens je bezoek voor dat je een jas of vest meeneemt, de temperatuur kan in de grotten een stuk lager liggen in vergelijking tot de buitentemperatuur namelijk.

Huisje huren in de Ardennen

Een huisje huren in de Ardennen is erg eenvoudig. Tegenwoordig kun je online je vakantiehuis uitkiezen en boeken. Dankzij de duidelijke kalender zie je welke periodes het vakantiehuis nog vrij is en welke prijzen erbij horen. Het aanbod van vakantiehuizen in de Ardennen is enorm, er zijn letterlijk meer dan 1.000 vakantiehuizen te vinden.

Heb je al nagedacht over de verschillende faciliteiten die de vakantiewoning moet hebben? Als je een huisje gaat huren is het verstandig om van te voren te bedenken waar het vakantiehuis aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een magnetron, afwasmachine, airco, oven, zwembad of WIFI? Denk na over de faciliteiten die het vakantiehuisje zeker moet hebben, zo kun je een passende woning vinden die voldoet aan je eisen.

Denk ook na over de ligging van de vakantiewoning. De Ardennen hebben een oppervlakte van meer dan 11.000 vierkante meter. In zo’n groot gebied is er voor iedere vakantieganger wat wils. Je kunt zelf bepalen of je een vakantiehuis in de bergen, in een dorp of in een grote stad wilt boeken. Wij wensen je alvast een hele geslaagde vakantie toe in de Belgische Ardennen!